Назад
Страус Нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Страус Нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики


Навігація по розділу
Страус Нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики
Маса
30-40 кг
Швидкість
До 70 км/год
Кількість особин у зграї
5-30
Поширення
Південна Америка
Продуктивні якості
Високі
Адаптація
Висока
Голос
Гучний,

може видавати шипіння

Багато відносять нанду до представників страусиного сімейства. Із-за деяких факторів зоологи вважають, що таке твердження не зовсім правильне. Давайте розберемося, хто такий нанду насправді.


Походження

По біологічній класифікації, страуси є представниками загону страусобразных, а нанду — нандуобразных. Останні зовні дуже схожі на страусів, але за розмірами значно менше. Думки вчених з приводу того, чи є нандуподібних і страусообразные родичами, розходяться. Одні вважають, що страуси відбулися від нанду і якимось чином перемістилися в Африку з Південної Америки. Поява нандуобразных відноситься до періоду палеоцену, вони точно мешкали в еоцені і є одними з найбільш давніх птахів планети. Інші вчені-зоологи стверджують, що ці птахи схожі еволюціонували по-різному.

Характеристика нанду

Нандуподібних отримали свою назву від крику, який вони видають. Він нагадує гарчання тваринного і чується буквально як «нан-ду». Найбільш часто так кричать самці в період розмноження. Птахів поділяють на два таксону — Дарвіна і звичайний.

Опис зовнішнього вигляду

У пташиному сімействі нанду є представниками великих нелітаючих видів. За розміром вони вполовину менше страусів. На відміну від страусоподібні, мають не двупалые, а кінцівки трипалі.

Знаєте ви? Крок нанду може дорівнювати двом метрам.
В кінці крил нандуобразных є виріст у вигляді кігтя. На думку зоологів, самці використовують його для залякування суперників у шлюбний період. В іншому зовні птахи дуже схожі і є єдиними представниками в своєму сімействі.

Зовнішній виглядХарактеристики
РозміриВеликі, зростання від метра до півтора, вага — 30-40 кг
ГоловаНевелика, пласка, покрита пір'ям. Дзьоб великий, прямий, плоский. Очі великі з густими віями на верхньому столітті
ШияДовга, покрита пір'ям
оперенняВсі відтінки сірого: від темного до світлого, бурі і брудно-білі вкраплення
НогиДовгі, сильні, м'язисті
ПальціЗа кількістю три, кожен закінчується гострим кігтем. Найсильніший — середній

Особливості нандуобразных можна доповнити їх умінням шипіти і тим, що вони прекрасні плавці.

Місця проживання

Місцем, де мешкає нанду, є весь південноамериканський материк. Він живе в Болівії, Уругваї, Бразилії, Аргентині, Чилі, Парагваї. Для життя нанду вибирають рівнинні за савани Види нандуобразных відрізняються один від одного в залежності від того, на якій ділянці материка вони мешкають. Нанду Дарвіна зустрічається на висоті 4,5 тис. м над рівнем моря і в південній частині Перу, тому він невеликих розмірів і дуже витривалий. Вид звичайний живе на низьких місцевостях, де клімат тепліше, внаслідок чого за розмірами він більше Дарвіна. Страус нанду

Продуктивні якості

Все частіше нанду розводять на фермах завдяки високим продуктивним якостям. М'ясо птиці корисно з-за низького вмісту холестерину. Забійний вихід його дорівнює половині від загальної ваги. В середньому за сезон самка може знести близько 60 яєць, максимальний показник несучості — 80 штук.Бувають винятки, коли вона відмовляється нести яйця. Шкіра страуса дуже цінується у виробництві сумок, одягу, взуття. Через міцності високо цінується і яєчна шкаралупа. З неї виготовляють прикраси, мініатюрні картини.

Цілющі якості є в жирі страуса.

Характер і спосіб життя

Нандуподібних володіють спокійним, урівноваженим характером. Бійки трапляються тільки між самцями в шлюбний період. Живуть птахи стадами, які налічують від 5 до 30 особин. Самки, самці і молоді особини знаходяться разом. Нанду активні і харчуються в світлий час доби.Коли сильна спека, можуть спати вночі. Спеку вони переносять погано.

Нанду відносяться до полігамних птахів. У період розмноження вони утворюють групи з одного самця та 5-7 самок. Останні після запліднення відкладають яйця в одне гніздо. Потомство висиджує виключно самець. Він же знаходиться з молодняком в перші місяці життя. Страус нанду

Нундуобразные їдять абсолютно все. В основному списку того, чим вони харчуються, є рослини, фрукти, овочі, комахи, дрібні хребетні. Стверджують, що вони можуть їсти навіть отруйних змій, але документального підтвердження цьому немає. Для перетравлення грубої їжі птахи ковтають невеликі камені або мінерали. Воду отримують в основному з їжі і можуть без неї обходитися досить довго.

Важливо! На сім'ю з шести страусів повинно припадати не менше 150 кв. м площі.

Особливості розведення

З кожним роком стає все більше ферм, на яких вирощують нанду. Їх м'ясо, що нагадує за смаком яловичину, відрізняється ніжною структурою і прекрасними дієтичними якостями. Яйця цих птахів також дієтичні. Страус нанду

Для утримання птахів потрібні досить великі площі. На них повинні розташовуватися приміщення, де нанду містяться в зимовий період і в негоду, великі вольєри для прогулянок, бажано невеликі басейни для купання. Помешкання повинні бути великими, з високими стелями, теплі і захищені від протягів. На підлозі обов'язковий настил із сіна. Нанду містяться сім'ями.

Дізнайтеся про користь страусиного яйця.
У кожній з них один самець і до п'яти самок. В приміщенні і на вигулі кожна сім'я відділяється від іншої перегородками. Нандуподібних погано переносять спеку, тому на майданчиках для вигулу необхідно додатково обладнати навіси, під якими вони будуть відпочивати у спекотні дні. Вольєри повинні бути великими за площею, так як птах активна і любить ходити і бігати. Місця проживання повинні бути обладнані годівницями та поїлками, які щодня потрібно прибирати.

Страус нанду

Догляд за поголів'ям

Нанду не вимагають умов утримання підвищеної комфортності і невибагливі в утриманні. Досить забезпечити їм проживання в теплих житлах в зимовий період і виключити протяги. Птах вимагає щоденного вигулювання, в зимовий час її можна випускати у вольєр при температурі не нижче -4 °С.

Годування

Нанду рідко хворіють. В основному це відбувається від неправильного харчування або від переохолодження. Птахи чистять пір'я самостійно, в цьому допомогу людини їм не потрібна. Безумовно, потрібно стежити за шкірними покривами пернатих і, якщо вас бентежить їх стан, звертатися за допомогою до ветеринара.

Нандуподібних можуть їсти все. Проте краще не давати їм петрушку, жито, картоплю. Ці продукти можуть викликати у них проблеми з травленням. Годування не повинно бути одноманітним. У раціон пернатих включають зернові, свіжу траву, конюшину, люцерну, силос кукурудзи, овочі, боби. Птахів добре годувати комбікормом. В зимовий період в їжу обов'язково додають вітаміни і мінерали. Страус нанду: Дарвіна і звичайний

Дорослих особин

Дорослому нанду в день потрібно 1,5 кг корму. Їжу потрібно давати рівними порціями двічі в день. В літній період вона може складатися з конюшини, люцерни з додаванням зернових культур та овочів. Птахи чудово їдять буряки, капусту, моркву. В період несучості в раціон не рекомендується додавати кукурудзу.

Знаєте ви? Одне яйце нанду за вагою більше десяти курячих.
Досвідчені фермери рекомендують складати раціон вихованців наступним чином: 70% повинні становити рослинні корми, а залишок — комбікорм і вітамінно-мінеральні добавки. Годування страусів Для живлення в зимовий період заготовлюється сіно, яке складає основу зимового раціону. Крім нього в цей час року нанду їдять коренеплоди, зерно. Додавання вітамінів і мінералів у цей період обов'язково. Біля годівниці повинна завжди знаходитися поїлка з чистою водою. Її потрібно міняти раз в день. В приміщенні, де перебувають вихованці, повинна бути гірка дрібних камінчиків, гальки. Птахи клюють її по мірі необхідності. Це сприяє переварюванню їжі.

Пошук їжі і камінчиків — одна з причин того, чому страуси ховають голову в пісок.

Молодняку

Молоді особини можуть не є від двох до шести днів з моменту вилуплення. Це відбувається тому, що в пуповині у них є жовтковий мішок, який забезпечує їм харчування в цей період. Корм у молодих нанду повинен бути в годівниці постійно і складатися з подрібнених до 1 см листя конюшини або люцерни, овочів. Малюк страуса нанду

Пташенята люблять буряк, морква, яблука. Потрібно додавати в раціон яєчну шкаралупу, черепашник, дрібні камінчики вапняку. Це сприяє формуванню скелета маленького нанду.

Важливо! До чотирьох місяців маленьким нанду не можна давати корми, що містять велику кількість клітковини.

Розмноження

Шлюбний період у нанду припадає на весняний період. Статева зрілість у птахів наступає у двох-трирічному віці. У природному середовищі існування самці б'ються за самиць, гарем дістається сильнішому, а переможений йде. Страус нанду в шлюбний період

Самець красується перед самками, розпушує пір'я. Він запліднює від 5 до 7 самок, які відкладають яйця в одне гніздо. Пташенят висиджує самець. Вони вилуплюються приблизно через 6 тижнів. Перший час самець знаходиться з ними. На фермах шлюбний період у нанду може початися в березні і закінчитися у жовтні. Яйця поміщають в інкубатори. Температуру там підтримують на рівні +35 °С.

Корисні поради для початківців

Для успішного розведення нанду потрібно наступне:

  • велика площа змісту;
  • правильно складений раціон годівлі;
  • достатнє місце для вигулу;
  • наявність чистої води;
  • просторе житло з відсутністю протягів;
  • щоденне прибирання середовища проживання;
  • профілактика можливих захворювань.
Також читайте про інших породах страусів таких як Ему і Африканський.
Нанду схожий на страуса зовні, але має менші розміри. Їх розведення набирає популярність з кожним роком. Все тому, що вони невибагливі в утриманні, вимагають мінімального догляду.

Ця стаття була корисною?
2 рази вже допомогла
Немає коментарів
Останні коментарі
Нове youtube відео